Οδοιπορικό της 2ης αποστολής «Σταγόνας Αγάπης» στο Αιγαίο για το 2015, ΨΑΡΡΑ.

Το ΔΣ της Λέσχης αποφάσισε κατά την σύνταξη του προγράμματος για το 2015, να οργανώσει την αποστολή «Σταγόνα Αγάπης» στο Αιγαίο με προορισμό τα Ψαρρά. Η αποστολή είχε προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο αλλά για διάφορους λόγους διαδικαστικούς αλλά και λόγους καλύτερης οργάνωσης καθυστέρησε για έναν περίπου μήνα.

Η θέληση και ο ζήλος των Μελών του «ΝΑΥΤΙΛΟΥ» για την πραγματοποίηση της αποστολής ήταν τέτοιος που τα όποια προβλήματα ξεπεράστηκαν άμεσα. Εφόσον έφτασαν στα χέρια μας οι ανάγκες από τον Δήμο, το Γυμνάσιο, το Λιμεναρχείο και το Ιατρείο του νησιού, ξεκίνησε η δεύτερη αποστολή «Σταγόνα Αγάπης» στο Αιγαίο για το 2015. Ταυτόχρονα, άρχισε η προσπάθεια των επαφών με τους χορηγούς ώστε να μαζέψουμε τα αναγκαία εφόδια, αναλώσιμα, γραφική ύλη και τον εξοπλισμό που μας είχαν ζητηθεί. Οι μέρες περνούσαν και για ακόμα μια φορά τα τηλέφωνα πήραν «φωτιά». Οι ευγενικοί Χορηγοί, έδειξαν και σ’ αυτό το κάλεσμα του «Ναυτίλου», με μεγάλη ευχαρίστηση και ευκολία το κοινωνικό τους πρόσωπο, την κοινωνική τους ευαισθησία καθώς και την διάθεση αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας. Η διάθεση και η προσφορά τους ήταν και αυτή την φορά εντυπωσιακή.

Αρχίσαμε λοιπόν, να μαζεύουμε σε μία αποθήκη τις πρώτες προσφορές αγάπης από τους Χορηγούς μας. Τα πράγματα που συγκεντρώθηκαν και οι Χορηγοί, αναφέρονται παρακάτω. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι τα Μέλη του «ΝΑΥΤΙΛΟΥ» ομόφωνα αποφάσισαν να αγοραστεί ο ηλεκτρονικός καρδιογράφος για το τοπικό Ιατρείο, με δικά μας έξοδα εφόσον δεν μπορέσαμε να βρούμε χορηγό για την δαπάνη αυτή.

Η Αποστολή ήταν έτοιμη για να ξεκινήσει το πρωί της 25ης Μαρτίου με τόπο προορισμού τα Ψαρά. Η ημερομηνία δεν είναι τυχαία για την επίσκεψή μας στο νησί σύμβολο της Ελληνικής επανάστασης, με τους 350 μόνιμους κατοίκους.

Τα έξι σκάφη του «ΝΑΥΤΙΛΟΥ» φορτωμένα με υλικά και τον εξοπλισμό για τα Ιατρεία, με τα εφόδια και τον εξοπλισμό που είχαμε συγκεντρώσει για το Γυμνάσιο, το Δημαρχείο, το Λιμεναρχείο καθώς και τα φάρμακα και τα αναλώσιμα για το τοπικό Ιατρείο, αλλά και με δεκαεπτά Μέλη της Λέσχης και τέσσερα άτομα από τις οικογένειες Μελών, τρεις Γιατροί από τους Γιατρούς του Κόσμου (Νικήτα Κανάκη, οδοντίατρο και πρόεδρο των Γιατρών του Κόσμου, τον ορθοπεδικό Αλέξανδρο Σουβαντζή και τον παιδίατρο Γιώργο Τομαρά), ένας δημοσιογράφος με έναν εικονολήπτη του ALPHA TV και δύο ακόμα φίλοι του «ΝΑΥΤΙΛΟΥ», ξεκινήσαμε το πρωί στις 07:30 από την Ανάβυσσο, τον Χάρακα και το Λαύριο. Σημείο συνάντησης ήταν ο Βόρειος κάβος της Μακρονήσου στις 08:00 από όπου τα έξι σκάφη συναντήθηκαν και ταξίδεψαν μαζί για το ταξίδι των 115 περίπου μιλίων.

Τα Ψαρρά είναι ένα από τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, άρα η αποστολή έπρεπε να διασχίσει ολόκληρο το Αιγαίο για να φτάσει στον προορισμό της. Ο καιρός ήταν καλός, όσον αφορά τις συνθήκες θάλασσας. Ένα 3άρι στο Κάβο Ντόρο ήταν ότι πιο δύσκολο είχαμε να αντιμετωπίσουμε, με σαφή βελτίωση μέχρι τον τελικό μας προορισμό αλλά με ένα απλωμένο σουέλ που δεν σε άφηνε να αφαιρεθείς. Οι ταχύτητες μας ήταν κειμενόμενες από 27 έως 32 knts.

Φτάνοντας κανείς αντικρίζει την χώρα των Ψαρρών που εκτείνεται αμφιθεατρικά γύρω από το γραφικό λιμάνι. Οι φιλόξενοι κάτοικοι απόγονοι του Κανάρη, του Παπανικολή, του Νικοδήμου, του Βαρβάκη, του Αποστόλη και των άλλων ενδόξων, ηρωικών και έντονων προσωπικοτήτων, κάνουν τους επισκέπτες να αισθάνονται πολύ οικεία κατά την διάρκεια της παραμονή τους στο νησί.

Φτάσαμε στα Ψαρρά, περίπου στις 12:00 και μέχρι να δέσουμε άρχισε η βροχή. Η βροχή που δεν σταμάτησε ούτε λεπτό, έπεφτε ασταμάτητα σχεδόν σε όλη την διάρκεια της παραμονής μας με μία μικρή διακοπή την ημέρα του Σαββάτου. Η πρώτη δουλειά ήταν να ετοιμαστούν τα Ιατρεία. Ο Δήμαρχος παρουσίασε τους διαθέσιμους χώρους και οι Γιατροί με τα Μέλη της Λέσχης ξεκίνησαν να τους προετοιμάζουν ώστε όλα να είναι έτοιμα για τις επισκέψεις των κατοίκων την Πέμπτη το πρωί.

Την Πέμπτη νωρίς το πρωί, ένα σκάφος του «ΝΑΥΤΙΛΟΥ» αναχώρησε για την Βολισσό, στην Χίο, από όπου θα παρελάμβανε και θα μετέφερε στα Ψαρρά δύο ακόμα Γιατρούς και μία νοσηλεύτρια (ο γαστρεντερολόγος Νίκος Παντελάρος, η παθολόγος – δερματολόγος Ελένη Δουμάκη και η νοσηλεύτρια Ευγενία Σπύρου) από τους Γιατρούς του Κόσμου. Έτσι λοιπόν πριν τις 10:30, όλοι οι Γιατροί ήταν στα Ιατρεία τους και είχαν ξεκινήσει να εξετάζουν τους πρώτους. Την γραμματειακή υποστήριξη των ιατρείων την είχαν αναλάβει δύο Μέλη του «Ναυτίλου» ανά Γιατρό και Ιατρείο. Μέχρι το Σάββατο το απόγευμα, εξετάστηκαν περισσότερο από 69% των κατοίκων του νησιού. Πολλές ήταν οι περιπτώσεις που η προσέλευση στα Ιατρεία δεν ήταν δυνατή λόγω της κατάστασης των ασθενών, στις περιπτώσεις αυτές, οι γιατροί έκαναν επισκέψεις στο σπίτι.

Τα Ιατρεία, Ορθοπεδικό, Παιδιατρικό, Παθολογικό – Δερματολογικό, Γαστρεντερολογικό των Γιατρών του Κόσμου και το Οδοντιατρικό με δύο Οδοντιάτρους Μέλη του «ΝΑΥΤΙΛΟΥ» ο Παναγιώτης και η Άννυ Καραμεσίνη λειτούργησαν δωρεάν για ένα τριήμερο από τις 26 έως και τις 28 Μαρτίου. Οι εξετάσεις ξεκινούσαν το πρωί στις 09:00 και το ωράριο διαρκούσε όσο υπήρχε προσέλευση κόσμου. Συνολικά οι γιατροί εξυπηρέτησαν περισσότερους από 243 ενήλικες και παιδιά του νησιού.

Συνοπτικά η προσέλευση των κατοίκων στα Ιατρεία ήταν ως ακολούθως:

  · Ορθοπεδικό - 60

  · Παιδιατρικό - 48

  · Παθολογικό - Δερματολογικό – Γαστρενερολογικό 52

  · Οδοντιατρικό – 83 (Δύο Οδοντίατροι)

Την Παρασκευή το μεσημέρι από τις 12:00 έως τις 13:00 έγινε η τελετή παράδοσης των εφοδίων και του εξοπλισμού στο εντυπωσιακό αμφιθέατρο του νησιού. Τα πράγματα παραδόθηκαν στον Δήμαρχο για να κάνει την διανομή στο Γυμνάσιο, το Δημαρχείο, το Λιμεναρχείο και το τοπικό Ιατρείο. Ακολούθησε μία ιστορική αναδρομή για το νησί, με παρουσίαση από την υπεύθυνη του Πολιτιστικού Συλόγου Ψαρρών. Οι μοναδικές αφηγήσεις και διηγήσεις τηςεκφωνήτριας, μας ταξίδεψαν στα δύσκολα και συνάμα θαρραλέα αλλά και ηρωικά χρόνια της Επανάστασης αφήνοντας αισθήματα σεβασμού, συγκίνησης, εκτίμησης αλλά και υπερηφάνειας. Το θάρρος, η τόλμη, η ανιδιοτέλεια και η αυταπάρνηση που έδειξαν οι Ψαριανοί κατά την διάρκεια του Ξεσηκωμού του Γένους ενάντια στους Τούρκους αλλά και μετά είναι απαράμιλλη.

Το υπόλοιπο του απογεύματος του Σαββάτου ήταν ελεύθερο για τα Μέλη και τους Φίλους της Φ.Λ.Φ.Φ.Σ. «Ναυτίλος» αλλά και τους Γιατρούς του Κόσμου, άλλωστε κάποιοι ήθελαν να επισκεφθούν το Μοναστήρι της Παναγιάς και τον Αρχαιολογικό Χώρο έτσι λοιπόν ο Δήμαρχος και οι κάτοικοι ανέλαβαν την περιήγησή μας με αυτοκίνητα που διέθεσαν ώστε να δούμε κάποια από τα αξιοθέατα του νησιού.

Στο Βόρειο μέρος του νησιού, κοντά στην περιοχή του μεγάλου μοναστηριού. Σύμφωνα με την παράδοση, είναι ο παλιότερος Αγιορείτικος ναός των Ψαρρών. Μια επιγραφή πάνω από την είσοδο, μας πληροφορεί ότι “ανακαινίσθειο παρόν ναός 1808 Ιουνίου 10”.

Πρόκειται για έναν μονόχωροορθογώνιο ναό, με τη διαφορά ότι στο δυτικό μέρος διαμορφώνεται νάρθηκας καλυμμένος με υπερυψωμένο σταυροθόλιο, του οποίου ο όγκος δημιουργεί εξωτερικά βαθμιδωτή μετάβαση προς τον τρούλο.

Ο νάρθηκας χωρίζεται από τον κυρίως ναό με ξύλινο διάφραγμα. Η κάλυψη είναι μεσχιστόπλακες πάνω από οριζόντιο περιφερειακό γείσο. Ο τρούλος σχηματίζει οκτάπλευρο τύμπανο με ισάριθμα τοξωτά τυφλά παράθυρα, από τα οποία διαγράφονται εξωτερικά τα έξι.

Στα νοτιοδυτικά του νησιού, στην θέση όπου ο Σ. Χαριτωνίδης από το 1961 είχε εντοπίσει μυκηναϊκούς τάφους, η Κ’ Εφορία συνέχισε την σωστική ανασκαφική έρευνα των ορατών, κυρίως, τάφων που κινδύνευαν από τα έντονα στην περιοχή καιρικά φαινόμενα και την αρχαιοκαπηλία. Τα οικοδομικά κατάλοιπα, που αποκαλύφθηκαν, βρίσκονται στην ακτογραμμή και χρονολογούνται στην ίδια περίοδο με τα κτερίσματα του νεκροταφείου. Πρόκειται για αποθηκευτικούς χώρους με πιθάρια στην θέση τους.

Κατά τους αρχαιολόγους, όπως αποκαλύπτεται από τα πλούσια κτερίσματα και τιςταφές, αποκαλύπτουν μια περίοδο περίπου 200 χρόνων. Στα Ψαρρά υπήρχε μόνιμα αξιόλογη και εύρωστη εγκατάσταση, που θα εξυπηρετούσε το εμπόριο προς την Λέσβο, την Χίο, τα μικρασιατικά παράλια και τον Ελλήσποντο.

Τελευταία, έχουν ξεκινήσει εργασίες ανάπλασης και διαμόρφωσης του αρχαιολογικού χώρου στην θέση Αρχοντίκι. Έχει γίνει ή διάνοιξη δρόμου προς τον αρχαιολογικό χώρο και διαμορφώνεται ο περιβάλλον χώρος των ανασκαφών.

Η αναχώρηση μας από τα όμορφα Ψαρρά, την Κυριακή 29 Μαρτίου έγινε υπό βροχή. Η ώρα αναχόρησης είχε οριστεί στις 12:00. Ένα σκάφος είχε ήδη φύγει στις 10:30 για να επιστρέψει τους Γιατρούς του Κόσμου από την Χίο, στην Βολισσό, και να συνεχίσει από εκεί για το ραντεβού στην νησίδα Καλόγερος όπου θα συναντούσε τα άλλα πέντε σκάφη της αποστολής. Δυστυχώς ο καιρός σε αυτήν την αποστολή δεν ήταν σύμμαχος μας… και αυτό έγινε εντονότερο κατά την διάρκεια της επιστροφής όπου διασχίσαμε το Αιγαίο με την κατάσταση της θάλασσας στα πέντε (5) μποφόρ ΝΔ και αρκετή βροχή κατά διαστήματα. Η διάρκεια πλεύσης κατά την επιστροφή ήταν περίπου τέσσερις ώρες, μέχρι την Κάρυστο, όπου σταματήσαμε για ανεφοδιασμό, ένα καφέ και στεγνά ρούχα για τα πληρώματα στις ανοιχτές βάρκες. Λίγο πριν τις 18:00 αναχωρήσαμε από το λιμάνι της Καρύστου με προορισμό την Olympic Marine στο Λαύριο, όπου ο χορηγός μας JOTUN Hellas είχε κανονίσει να ανεφοδιαστούν τα σκάφη.

Επιστρέψαμε από το ταξίδι αυτό υπερήφανοι και γεμάτοι ικανοποίηση για την προσπάθεια, την συμμετοχή αλλά και την επιτυχία της αποστολής! Ένα τετραήμερο με αρκετό κόπο και δουλειά από τα Μέλη της αποστολής. Ήταν ακόμα μια αποστολή της Λέσχης όπου ο σκοπός και το αποτέλεσμα είχαν τον πρώτο λόγο. Το σημαντικό είναι ότι μας μένουν οι αναμνήσεις για αυτά που ζήσαμε για ακόμα μια φορά. Είδαμε ανθρώπους υπερήφανους και αξιοπρεπείς σε ακόμα ένα από τα ακριτικά νησιά μας κάνοντας νέους φίλους και επιβεβαιώνοντας για ακόμα μια φορά την φιλοξενία της Νησιωτικής Ελλάδας. Το γενικό συναίσθημα των Μελών της αποστολής είναι η ικανοποίηση για το ότι καταφέραμε να γίνουμε για ακόμα μια φορά μέρος σε μια αποστολή «Σταγόνα Αγάπης» στο Αιγαίο, η πρώτη σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου την οποία θα ακολουθήσουν και άλλες μέσα στο 2015 αλλά και τα επόμενα χρόνια.

Η αποστολή άφησε χαραγμένη μέσα μας για ακόμα μια φορά τόσο την ευχαρίστηση αλλά και την πίστη για προσφορά όπως και την ικανοποίηση που λαμβάνουμε κάθε φορά που ολοκληρώνεται μιά αποστολή «Σταγόνα Αγάπης» στο Αιγαίο.

Με την αφορμή αυτή το Δ.Σ. και τα Μέλη του «ΝΑΥΤΙΛΟΥ» αισθάνονται την υποχρέωση να ευχαριστήσουν του ευγενικούς Χορηγούς μας που μας έδωσαν το δυνατότητα να υλοποιήσουμε και αυτήν την αποστολή «Σταγόνα Αγάπης» στο Αιγαίο, με την συμπαράσταση, την αλληλεγγύη και την ευαισθησία τους μας έδωσαν την δυνατότητα να φέρουμε την αποστολή εις πέρας.

Οι Χορηγοί της αποστολής «Σταγόνα Αγάπης» στο Αιγαίο, Ψαρρά 2015 ήταν:

 • JOTUN Hellas: Χορηγός καυσίμων, κάλυψη όλων των εξόδων μετακίνησης των σκαφών
 • Πλαίσιο: Προσφορά ηλεκτρονικού εξοπλισμού, αναλώσιμα και χαρτικά είδη
 • Κωτσόβολος: Προσφορά εξοπλισμού γραφείου
 • Λέντζος Λάμπες: Είδη φωτισμού (150 φακούς, φαναράκια)
 • SADENTSA: Οδοντιατρικό υλικό για τα Δωρεάν Ιατρεία
 • Ελιν: Έκπτωση στην τιμή των καυσίμων σε πρατήρια της εταιρείας
 • Μιλτιάδης Βιτσαρόπουλος Α.Ε.: Οδοντιατρικό υλικό για τα Δωρεάν Ιατρεία
 • Ιωάννης Τσαπράζης Α.Ε.: Οδοντιατρικό υλικό για τα Δωρεάν Ιατρεία
 • Σύγχρονος Ασκληπιός: Φάρμακα και αναλώσιμα υλικά Ιατρείου
 • Panasonic: Προσφορά εξοπλισμού γραφείου
 • Φ.Λ.Φ.Φ.Σ. «ΝΑΥΤΙΛΟΣ»: Ένας Ηλεκτρονικός Καρδιογράφος για το Ιατρείο
 • Γιατροί του κόσμου: Έκπτωση στην αρχική τιμή του Ηλεκτρονικού Καρδιογράφου

Tο βίντεο με το οδοιπορικό εδώ. (ribandsea.com)
Το βίντεο από την Πρωινή Ενημέρωση Alpha TV στις 18-4-2015 στο Facebook εδώ ή στο Youtube εδώ.
Το βίντεο απο το Αλ Τσαντίρι Νιούς στις 7-4-2015 εδώ.
Την ευχαριστήρια επιστολή απο τον ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΨΑΡΩΝ “Ο ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΝΑΡΗΣ” εδώ.