Σχετικά με εμάς

Αγάπη για τη Θάλασσα

Το φουσκωτό σκάφος χρησιμοποιείται ευρύτατα από τα μέλη του Ομίλου για τους οποίους  είναι τρόπος ζωής και είναι αποδεδειγμένα ο ασφαλέστερος τρόπος θαλασσινών ταξιδιών για μικρές και μεγάλες αποστάσεις.

Αγάπη για Ταξίδια

Βασικός πυλώνας δράσεων του ομίλου η διοργάνωση θαλασσινών, αλλά και ορεινών αποδράσεων από την καθημερινότητα, με σκοπό την αναψυχή των μελών και φίλων του «Ναυτίλου».

Αγάπη για τα Κοινά

Βασικός στόχος του «Ναυτίλου» είναι η οργάνωση αποστολών αγάπης και στήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως και η υποστήριξη λοιπών κοινωνικών δράσεων.

Ποιοί είμαστε

Η Φυσιολατρική Λέσχη Φίλων Φουσκωτού Σκάφους “Ναυτίλος” είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε τον Μάϊο του 1991 από λάτρεις της θάλασσας και του φουσκωτού σκάφους. Πέρα από τις εκδηλώσεις εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα για τα μέλη του, ο όμιλος έχει ως βασικό πυλώνα δραστηριότητας τη διοργάνωση κοινωνικών αποστολών προσφοράς και αγάπης σε ακριτικά νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου. Ο “Ναυτίλος” άρχισε, ουσιαστικώς, να δραστηριοποιείται από τον Ιούνιο του 2003 με προσέλευση καινούργιων μελών, με σημαντικές δραστηριότητες και πάντοτε με ένα ικανό πρόγραμμα βγαλμένο από τις απαιτήσεις των μελών του. Την ιστορία του «Ναυτίλου» έχουν σημαδέψει αξιόλογοι άνθρωποι, που κατά καιρούς βρέθηκαν επικεφαλείς των Διοικητικών του Συμβουλίων, διοργανώνοντας  πολλές εκδηλώσεις, κυρίως στοχευμένες κοινωνικές αποστολές προσφοράς και αγάπης σε ακριτικά νησιά, αλλά και εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα για τα μέλη του.

Η Λέσχη σήμερα έχει αρκετά ενεργά μέλη, που εκτός από τις συχνές εκδρομές που οργανώνουν μεταξύ τους, κυρίως θαλασσινές αλλά κατά περίπτωση και ορεινές, συμμετέχουν σε αποστολές αγάπης που διοργανώνει η Λέσχη σε ακριτικά νησιά. Όντας πρωτοπόρος, συμμετέχει δυναμικά σε όλες τις Πανελλήνιες Συναντήσεις Ομίλων Φουσκωτών Σκαφών μέχρι σήμερα, αλλά και στις κοινές εκδηλώσεις των Ομίλων. Συχνά οργανώνει εκδρομές και συναντήσεις με άλλους Ομίλους ώστε αυτή η παρέα της θάλασσας να μεγαλώνει και οι δεσμοί φιλίας των μελών μας αλλά και οι δεσμοί με τα μέλη άλλων Ομίλων να γίνονται πιο στενοί και δυνατοί. Η Λέσχη έχει οργανώσει τακτά και ειδικά σεμινάρια, προβολές και διαλέξεις για την επιμόρφωση των μελών της για τους κανόνες ναυσιπλοϊας, ηλεκτρολογικά, μηχανικά και μηχανολογικά θέματα διαχείριση φαρμακείου σκάφους και τις δυνατότητες του φουσκωτού σκάφους.

Αποτελώντας ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ομίλων Φουσκωτών Σκαφών συμμετέχει στις εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας. Ο Ναυτίλος είναι ένας από τους Ομίλους που πρωτοστάτησαν και είναι υποστηριχτής, στην προσπάθεια της Ομοσπονδίας στην κίνηση για την ενεργοποίηση της πολιτική προστασίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, για την οργάνωση ομάδων διάσωσης, που θα μπορούν να συνδράμουν στο έργο των λιμενικών αρχών και σε οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία δύναται να συνδράμει.

Η πορεία μας στα Χρόνια

1991

Η Φυσιολατρική Λέσχη Φίλων Φουσκωτού Σκάφους "Ναυτίλος" ιδρύθηκε τον Μάϊο του 1991

2003

Ο "Ναυτίλος" άρχισε, ουσιαστικώς, να δραστηριοποιείται από τον Ιούνιο του 2003, με προσέλευση καινούργιων μελών

2004

Η Φυσιολατρική Λέσχη Φίλων Φουσκωτού Σκάφους “Ναυτίλος” ήταν συνδιοργανωτής με τον Παγκρήτιο Όμιλο Φουσκωτών Σκαφών στην πρώτη προσπάθεια να οργανωθεί μια Πανελλήνια Συγκέντρωση Φουσκωτών Σκαφών στην Πάρο, τον Ιούλιο του 2004.

2004-2006

Ξεκίνησαν αποστολές σε ακριτικά νησιά όπως στην Κάσσο, την Γαύδο και τα Διαπόντια Νησιά για την υποστήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων

2006

Έχοντας την δυναμική και την θέληση, ο Ναύτιλος οργάνωσε με μεγάλη επιτυχία, την πρώτη Πανελλήνια Συνάντηση Ομίλων Φουσκωτών Σκαφών στην Μήλο το 2006.

2009

Παραδόθηκε στον Δήμο των Σφακίων το Νοσοκομειακό Φουσκωτό «ΔΟΞΑ», για να καλύψει ανάγκες  εκεί που η προσέγγιση με αυτοκίνητο είναι αδύνατη, αλλά και για την κάλυψη της Γαύδου, κυρίως όταν οι καιροί δεν επιτρέπουν τον απόπλου στο πλοίο της γραμμής.

2014

Η λέσχη αυξάνει περαιτέρω την κοινωνική της εξωστρέφεια με αποστολές Αγάπης σε Αρκιούς, Μαράθι, Αγαθονήσι και στην Στέγη Ανηλίκων στη Σύρο.

2015

Αποστολή Αγάπης στα Ψαρρά και Κάσο

2016

Αποστολή σε Άη Στράτη και Κίμωλο

2017

Πραγματοποιήθηκε αποστολή στο Αγαθονήσι, όπου παραδόθηκαν είδη πρώτης ανάγκης στα σχολεία – Ιατρικά και Χειρουργικά εργαλεία στα τοπικά Κέντρα Υγείας,  Ιατρικό προσωπικό κατά την διάρκεια της παραμονής μας για να εξετάσει τους κατοίκους.

2012-2017

Πραγματοποιούνται ταξίδια με τα παιδιά από τα Χωριά SOS, όπου περίπου σαράντα παιδιά κάθε χρονιά ταξιδεύουν με τα Φουσκωτά του Ομίλου σε προορισμούς του Σαρωνικού κ.ά.

2018

Σταγόνα Αγάπης σε Δονούσα και Νίσυρο

2019

Σταγόνα Αγάπης σε Ψαρρά και Δονούσα

2022

Σταγόνα Αγάπης σε Κίμωλο και Ψαρρά

Όραμα

Η αγάπη για τη θάλασσα, το φουσκωτό σκάφος και η προσπάθεια προσφοράς στα ακριτικά νησιά, ήταν οι αιτίες που οδήγησαν μια ομάδα φίλων, όλοι τους κάτοχοι φουσκωτών, κυρίως από την περιοχή της Αθήνας, να ιδρύσουν τον όμιλο με την ονομασία Φυσιολατρική Λέσχη Φίλων Φουσκωτού Σκάφους «Ναυτίλος».

Το φουσκωτό σκάφος χρησιμοποιείται ευρύτατα από τα μέλη του Ομίλου για τους οποίους  είναι τρόπος ζωής. Είναι αποδεδειγμένα ο ασφαλέστερος τρόπος θαλασσινών ταξιδιών για μικρές και μεγάλες αποστάσεις. Ειδικά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που το μεγαλύτερο τμήμα της καλύπτεται από το υγρό στοιχείο το οποίο είναι διάσπαρτο από νησιά που στολίζονται με παρθένες παραλίες, το ταξίδι ή μια απλή βόλτα με φουσκωτό σκάφος είναι σίγουρα μια αξέχαστη εμπειρία.

Ο βασικός στόχος του «Ναυτίλου» είναι, να αποτελέσει ο Όμιλος μέσω του φουσκωτού σκάφους, έναν κοινό φορέα για ανθρώπους με κοινoύς στόχους που αγαπούν τη θάλασσα, τα φουσκωτά σκάφη, τα ταξίδια και επιθυμούν να προσφέρουν.

Με άρμα τον Όμιλο συντονίζονται προσπάθειες ώστε να επιτευχθούν:

  • Η διάδοση της ιδέας του φουσκωτού σκάφους και σε άλλους φίλους της θάλασσας μέσα από εκδηλώσεις, δημοσιεύσεις, εκθέσεις, σεμινάρια, διαλέξεις, προβολές, συμβουλές και γενικές πληροφορίες σχετικές με το αντικείμενο
  • Η δημιουργία, δεσμών φιλίας, ανάπτυξη πνεύματος ναυτοσύνης, αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας, με κύριο γνώμονα την ορθή και ναυτική συμπεριφορά στην θάλασσα
  • Η γενικότερη επιμόρφωση κυρίως των μελών του αλλά και κάθε ενδιαφερόμενου για τους κανόνες ναυσιπλοΐας και τις δυνατότητες του φουσκωτού σκάφους
  • Η οργάνωση θαλασσινών αποστολών αγάπης και στήριξης καθώς και αλλα προγράμματα βοήθειας στους κατοίκους των μικρών και απομακρισμένων νησιών μας προσφέροντας στους κατοίκους κάθε δυνατή μορφή βοήθειας. Σημειώνεται ότι ο κοινωνικός χαρακτήρας του «Ναυτίλου» δεν περιορίζεται μόνο στα νησιά μας, αλλά και όπου κρίνεται απαραίτητο, όπως με καθαρισμούς παραλιών και βυθού
  • Ο συντονισμός με άλλους Ομίλους για την οργάνωση ή σημμετοχή σε κοινές αποστολές και δραστηριότητες καθώς και η περαιτέρω ανάπτυξη των κοινωνικών και φιλικών δεσμών μεταξύ των Ομίλων και των μελών.
  • Η συγκρότηση μιας παρέας για ανταλλαγές απόψεων σχετικά με προβλήματα και λύσεις, απορίες και απαντήσεις σε θέματα που αφορούν το φουσκωτό σκάφος,
  • Η διοργάνωση θαλασσινών αλλά και ορεινών αποδράσεων από την καθημερινότητα με σκοπό την αναψυχή των μελών και φίλων του «Ναυτίλου».