Οδοιπορικό της τρίτης Αποστολής 2015, «Σταγόνα Αγάπης στο Αιγαίο» στην Κάσο

Τρίτη Αποστολή «Σταγόνα Αγάπης» στο Αιγαίο 2015 στην Κάσο

Η Φυσιολατρική Λέσχη Φίλων Φουσκωτού Σκάφους «ΝΑΥΤΙΛΟΣ», ολοκλήρωσε την τρίτη αποστολή «Σταγόνα Αγάπης» στο Αιγαίο για το 2015, αυτή την φορά προορισμός μας ήταν η ακριτική Κάσος. Αρχικά η αποστολή που είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει την 28η Οκτωβρίου αλλά αναβλήθηκε λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν τότε για δύο εβδομάδες και τελικά η αποστολή ξεκίνησε το πρωί της 12ης Νοεμβρίου.
Το φορτηγό του Βαγγέλη Μάζη, ο οποίος διαθέτει αφιλοκερδώς ένα από τα φορτηγά του για να εξυπηρετήσει κάθε φορά τις ανάγκες των αποστολών μας, με τα εφόδια και τον βαρύ εξοπλισμό που είχαμε συγκεντρώσει από τους σημαντικούς Χορηγούς μας, για τα Νηπιαγωγεία, το Δημοτικό, το Γυμνάσιο, την Φιλοζωική, το Λιμεναρχείο καθώς και τα φάρμακα και τα αναλώσιμα για το τοπικό Ιατρείο, είχε φύγει με το πλοίο της γραμμής από τον Πειραιά την προηγούμενη μέρα. Τα έξοδα μετάβασης του φορτηγού στην Κάσο ήταν χορηγία της ΑΝΕΚ. Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι η προσφορά των Χορηγών ήταν και πάλι άμεση και πολύ σημαντική, καλύπτοντας στο μέτρο του δυνατού τις ανάγκες του ακριτικού νησιού μας.

Τέσσερα (4) από τα σκάφη του «ΝΑΥΤΙΛΟΥ» ξεκίνησαν από το Λαύριο και την Ανάβυσσο με είκοσι (20) επιβαίνοντας, Μέλη της Λέσχης, τους Γιατρούς και τον εικονολήπτης του ALPHA TV που ήταν και Χορηγός Επικοινωνίας, μεταφέροντας τα υλικά και τον εξοπλισμό για τα Ιατρεία. Σημείο συνάντησης ήταν το Σούνιο στις 06:30 πμ.

Τρία από τα σκάφη διανυκτέρευσαν δωρεάν στις εγκαταστάσεις την Olympic Marine, αφού ανεφοδιάστηκαν από το βενζινάδικο της Ελίν η οποία μας έκανε έκπτωση στα καύσιμα. Από τις 05:00 άρχισαν να έρχονται οι πρώτοι και στις 06:00 αρχίσαμε να λύνουμε κάβους. Το τέταρτο σκάφος έφυγε από την Ανάβυσσο στις 06:00. Το ταξίδι μας ξεκίνησε χωρίς καθυστέρηση. Τα τέσσερα σκάφη συναντήθηκαν στο Σούνιο και ταξίδεψαν μαζί για το ταξίδι των 215 περίπου μιλίων. Όλες οι βάρκες και τα πληρώματα τους ήταν συνεπείς στο ραντεβού και αφού ο εικονολήπτης μας πήρε μερικά πλάνα και έκανε την απαραίτητη εισαγωγή για το ταξίδι με το μέλος Νίκο Γλαρίδη, ξεκινήσαμε σε σχηματισμό. Αρχηγός αποστολής ήταν ο Πάνος Καραμεσίνης με τον Faethon 930 και οι άλλοι κυβερνήτες ήταν ο Γιώργος Νικολόπουλος (Faethon 930), ο Τάκης Χαραλαμπόπουλος (Dromo Commander 33) και ο Κώστας Λαζόπουλος (Solemar 33).

Ο καιρός ήταν πολύ καλός και μπορέσαμε να κινηθούμε με ταχύτητες γύρω στους 30 κόμβους απολαμβάνοντας αρχικά την καταπληκτική ανατολή του ήλιου λίγο πριν τις 07:00 έξω από την Τζιά. Σε λίγο περισσότερο από τρεις ώρες, λίγο πριν τις 10:00, η αποστολή είχε φτάσει στην Ίο όπου σύμφωνα με τοι πρόγραμμα θα σταματούσαμε για ανεφοδιασμό και ένα καφέ/ξεκούραση. Η διάρκεια της παραμονή μας στην Ίο τελικά ήταν λίγο παραπάνω από τον προγραμματισμένο χρόνο, περίπου δύο ώρες συνολικά, ένας από τους λόγους ήταν ένα επείγον περιστατικό όπου ο Δήμος ζήτησε από τον Ορθοπεδικό της αποστολής μας να εξετάσει έναν ασθενή.

Φεύγοντας από την Ίο, με χρονική υστέρηση περίπου τριάντα λεπτά από το πρόγραμμα, κινηθήκαμε πάλι με ταχύτητα ταξιδιού γύρω στους 30 κόμβους στο μεγαλύτερο διάστημα του υπολοίπου της διαδρομής. Ο καιρός είχε αρχίσει να φορτώνει σταδιακά, αλλά σε γενικές γραμμές ήταν βατός κάνοντας το ταξίδι μας ευχάριστο και επιτρέποντας την άφιξη μας στη όμορφη Κάσο να είναι σύμφωνα με το πρόγραμμα. Τα σκάφη άρχισαν να μπαίνουν στο λιμάνι στις 15:30. Αρκετοί κάτοικοι και μαθητές των σχολείων, μας υποδέχτηκαν στον ντόκο, μαζί τους ήταν η Αντιδήμαρχος και οι Διευθυντές των σχολείων. Κατά την διάρκεια του υπόλοιπου της ημέρας, τα μέλη της αποστολής τακτοποιήθηκαν στα δωμάτια που είχαν κλειστεί κατά την διάρκεια της προετοιμασίας, οι υπεύθυνοι συντονιστές/ βοηθοί και οι γιατροί έκαναν προετοιμασία στα Ιατρεία, και το βράδυ μαζευτήκαμε όλοι μαζί για φαγητό.

Τα Ιατρεία, Ορθοπεδικό, Παιδιατρικό – Ωτορινολαρυγγολόγος, και το Οδοντιατρικό λειτούργησαν την Παρασκευή και το Σάββατο. Οι Γιατροί ήταν στα Ιατρεία τους από το πρωί στις 09:00 μέχρι το απόγευμα. Την γραμματειακή υποστήριξη των ιατρείων την είχαν αναλάβει δύο Μέλη του «ΝΑΥΤΙΛΟΥ» ανά Γιατρό και Ιατρείο. Μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, εξετάστηκαν περισσότεροι από 150 κάτοικοι του νησιού. Σε ειδικές περιπτώσεις όπου η προσέλευση στα Ιατρεία δεν ήταν δυνατή λόγω της κατάστασης των ασθενών, οι γιατροί έκαναν επίσκεψη στο σπίτι. Κατά την διάρκεια της παραμονής μας οι Γιατροί έκαναν ένα αριθμό χειρουργικών επεμβάσεων στο μέτρο των δυνατοτήτων που υπήρχαν όσον αφορά τα ιατρο φαρμακευτικά υλικά και τον εξοπλισμό.

Το Σάββατο 14 Νοεμβρίου το απόγευμα, ξεφορτώσαμε τα εφόδια και τον βαρύ εξοπλισμό από το φορτηγό στο αμφιθέατρο του Γυμνασίου. Ακολούθησε η σεμνή τελετή παράδοσης των εφοδίων και του εξοπλισμού, δωρεά των σημαντικών χορηγών μας οι οποίοι αναφέρονται παρακάτω. Η παράδοση έγινε στην Δήμαρχο, τους υπευθύνους των σχολείων καθώς και στον Γιατρό του τοπικού Ιατρείου. Ακολούθησε δείπνο από την Δήμαρχο στα Μέλη της αποστολής σε μία από τις ταβέρνες στο λιμάνι του Φρύ.

Την Κυριακή 15 Νοέμβρη η αποστολή έπρεπε να πάρει τον δρόμο της επιστροφής με μία στάση στην ‘Ιο για ανεφοδιασμό και διανυκτέρευση. Ο καιρός αρχικά ήταν καλός αλλά σταδιακά θα άρχιζε να χαλάει, έτσι αποφασίσαμε να φύγουμε κατά τις 09:00. Τα πρώτα 50 ναυτικά μίλια της διαδρομής μέχρι την Ίο ήταν πολύ καλά και είχαμε την δυνατότητα να κινηθούμε σχετικά γρήγορα καλύπτοντας την απόσταση σχετικά γρήγορα. Το δεύτερο κομμάτι της διαδρομής μας επιφύλαξε ένα 5άρι όρτσα αναγκάζοντας τα σκάφη της αποστολής να κινηθούν σε πιο αργούς ρυθμούς. Στις 13:30 φτάσαμε στην Ίο όπου και ανεφοδιάσαμε τα σκάφη. Το απόγευμα ήταν ελεύθερο για περιήγηση στο νησί.
Το επόμενο πρωί τα τέσσερα σκάφη ακολούθησαν πορεία για το Σούνιο. Οι σκέψεις για ακόμα μια φορά να πλημμυρίζουν τα συναισθήματα μας οι αναμνήσεις ευχάριστες, περήφανοι για τον Όμιλο αλλά και γεμάτοι ικανοποίηση για την προσπάθεια μας. Είδαμε για ακόμα μία φορά τα χαρούμενα παιδικά προσωπάκια, ικανοποιημένοι για το ότι καταφέραμε να γίνει μια Αποστολή Αγάπης του “ΝΑΥΤΙΛΟΥ” στην Κάσο.
Για μία ακόμα φορά δίνεται η αφορμή στο Δ.Σ. και τα Μέλη του «ΝΑΥΤΙΛΟΥ» να αισθάνονται την υποχρέωση να ευχαριστήσουν του ευγενικούς Χορηγούς μας που μας έδωσαν το δυνατότητα να υλοποιήσουμε και αυτήν την Αποστολή αλλά και τους εθελοντές Γιατρούς για την συμμετοχή τους και την δράση τους στην αποστολή.

Πρέπει εδώ να αναφερθεί ότι όταν κοινοποιήσαμε τις ανάγκες του νησιού στους σημαντικούς Χορηγούς μας, ανταποκρίθηκαν άμεσα για ακόμα μια φορά και έδειξαν την κοινωνική τους ευαισθησία δίνοντας την δυνατότητα στην Φυσιολατρική Λέσχη Φίλων Φουσκωτού Σκάφους “ΝΑΥΤΙΛΟΣ” να υλοποιήσει με επιτυχία μια ακόμα αποστολή «Σταγόνα Αγάπης» στο Αιγαίο.

Οι Χορηγοί της αποστολής «Σταγόνα Αγάπης» στο Αιγαίο, Κάσος 2015 ήταν:

 • JOTUN Hellas: Χορηγός καυσίμων, κάλυψη όλων των εξόδων μετακίνησης των σκαφών
 • Πλαίσιο: Προσφορά Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού εξοπλισμού
 • Παρκοτεχνική: Προσφορά Παιδική Χαρά στο νησί
 • Panasonic-intertech: Προσφορά Ηλεκτρονικού εξοπλισμού
 • Dell: Προσφορά Ηλεκτρονικού εξοπλισμού
 • ΑΓΕΧ ΑΒΕΕ: Θρανία και καθίσματα για το σχολείο
 • PYRAMIS: Ψυγείο
 • Βαγγέλης Μάζης: Μεταφρά του εξοπλισμού στην Κάσο
  • ANEK LINES: Μεταφορά του Φορτηγού στην Κάσο
  • PetCity: Zωοτροφές για την Φιλοζωϊκή της Κάσου
 • ΕΥΔΑΠ: Προσφορά Ηλεκτρονικού εξοπλισμού, χαρτικών
 • ΚΛΕΙΔΑΣ: Παιδαγωγικά παιχνίδια και εκπαιδευτικό υλικό
 • POOFOMANIA: Παιδικά Πούφ
 • ΚΟΥΠΠΑΣ (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΕΠΙΠΛΩΝ & ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ): Στρώματα για το νηπιαγωγείο
 • ΕΤ ΠΛΑΣΤ: Παιδικά Καρεκλάκια
 • ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όργανα Γεωμετρίας και Φυσικής
 • Μιλτιάδης Βιτσαρόπουλος Α.Ε.: Αναλώσιμα για το οδοντιατρικό Ιατρείο
 • Memodent: Αναλώσιμα για το οδοντιατρικό Ιατρείο
  • Ιωάννης Τσαπράζης AE: Αναλώσιμα για το οδοντιατρικό Ιατρείο
  • Ελίν: Έκπτωση στην τιμή των καυσίμων σε πρατήρια της εταιρείας
  • Alpha TV: Χορηγός Επικοινωνίας

Το βίντεο από τον Alpha News στις 05-12-2015 εδώ.
Το βίντεο από το Happy Day στον AlphaTV στις 09-12-2015 εδώ.
Tο βίντεο με το οδοιπορικό εδώ. (ribandsea.com)