Οδοιπορικό της 20ης Αποστολής «Σταγόνα Αγάπης” στο Αιγαίο, Κίμωλος 2016

Ολοκληρώθηκε μία ακόμα αποστολή «Σταγόνα Αγάπης» του «Ναυτίλου» για το 2016, όπου για ακόμα μία φορά είχε μεγάλη επιτυχία, με τα αρκετά Μέλη της Λέσχης να έχουν δώσει δυναμικά το παρόν. Αφού έγιναν οι πρώτες διερευνητικές επαφές με τον Δήμαρχο του νησιού κ. Βεντούρη και τους υπεύθυνους του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού, του Γυμνασίου / Λυκείου αλλά και της Γιατρού στο τοπικό Κέντρο Υγείας αλλά και του Λιμεναρχείου οι οποίοι μας γνώρισαν τις πραγματικές ανάγκες των υπηρεσιών τους στο όμορφο νησί των Κυκλάδων μας. Στο νησί συναντήσαμε ανθρώπους που όπως διαπιστώσαμε στην διάρκεια της Αποστολής αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ για την φιλοξενία που μας επιφύλαξαν αλλά και και για την βοήθεια και την στήριξη ώστε να ολοκληρωθεί η αποστολή με επιτυχία.

Εφόσον λοιπόν έφτασαν στα χέρια μας τα πρώτα e-mails με τις ανάγκες, άρχισαν οι επαφές με τους χορηγούς ώστε να μαζέψουμε τα αναγκαία. Πολλές πόρτες άνοιξαν για ακόμα μία φορά, Έτσι αρχίσαμε μετά το Καλοκαίρι να μαζεύουμε σε μία αποθήκη τις πρώτες προσφορές από τους ευγενικούς Χορηγούς, οι οποίοι έδειξαν με μεγάλη ευκολία την κοινωνική τους ευαισθησία, το κοινωνικό τους πρόσωπο και την διάθεση αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας. Η διάθεση και η προσφορά ήταν εντυπωσιακή, βρέθηκαν σχεδόν όλα! Κάποια από αυτά που δεν μπορέσαμε να βρούμε τα αγοράσαμε με την συνεισφορά των Μελών της Λέσχης.

Η αποστολή είχε οριστεί να πραγματοποιηθεί από τις 27 έως τις 30 Οκτωβρίου 2016, αλλά λόγω των πολύ δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν τις ημέρες εκείνες αλλά και κατά την διάρκεια ολόκληρης της προηγούμενης εβδομάδας με λίπη μας η αποστολή αναβλήθηκε γιο τις 13 με 17 Νοεμβρίου 2016. Το να αποφασίσεις για την αναβολή μια αποστολής δεν είναι εύκολη υπόθεση διότι μετά πρέπει να ξεκινήσει όλη η δια δικασία οργάνωσης της αποστολής από την αρχή. Βεβαίως πάντα υπάρχει και ο κίνδυνος κάποια από τα μέλη της αποστολής να μην μπορούν για διάφορους λόγους να ακολουθήσουν στις νέες ημερομηνίες. Έτσι λοιπόν χάσαμε τον Πνευμονολόγο και τον . Η ασφάλεια των μελών και των σκαφών όμως ήταν η πρώτη προτεραιότητα του Αρχηγού Αποστολής και έτσι πάρθηκε η απόφαση λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι τρία μέλη δεν είχαν ξαναμπεί σε φουσκωτό.

Η νέα ημερομηνία αναχώρησης πλησίαζε. Όλα λοιπόν ήταν έτοιμα για το ταξίδι των 130 μιλίων με τα πέντε σκάφη με τα είκοσι μέλη της αποστολής. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν ήταν βελτιωμένες, σε σχέση με αυτές που επικρατούσαν δύο εβδομάδες πριν αλλά τελικά δεν ήταν τόσο καλές όπως προέβλεπαν τα σχετικά site. Η αποστολή όμως έπρεπε να γίνει διότι δεν υπήρχαν άλλες διαθέσιμες ημερομηνίες. Έτσι λοιπόν δύο σκάφη από την Ανάβυσσο με οκτώ μέλη της Λέσχης, δύο από τον Χάρακα με τέσσερα μέλη της Λέσχης τον Οφθαλμίατρο τον Δημοσιογράφο τον εικονολήπτη και τον φωτογράφο του Alpha καθώς και ένα σκάφος από το Λαύριο που μετέφερε τους άλλους τρεις από τους συνολικά τέσσερις Γιατρούς μας που ακολούθησαν την αποστολή. Οι τρεις Γιατροί, μόνιμοι κάτοικοι Πάτρας, είχαν ξεκινήσει εκείνο το πρωί στις 04:00 από την Πάτρα ώστε να είναι στην ώρα τους για την αναχώρηση. Το ραντεβού ήταν στις 09:00 στις καβοκολώνες την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2016, για ξεκινήσει το ταξίδι. Η ταχύτητα ταξιδιού είχε οριστεί στους 26 με 28 κόμβους. Στην πραγματικότητα κινηθήκαμε σε αυτά τα πλαίσια μιας και οι καιρικές συνθήκες Βόρειος άνεμος της τάξης των 4 – 5 Bf δεν μας επέτρεψε μεγαλύτερες ταχύτητες.

Αρχικά ο καιρός ήταν σχετικά καλός και όλα έδειχναν ότι οι προβλέψεις των προηγούμενων ημερών θα επιβεβαιωθούν. Δεν ήταν όμως ακριβώς έτσι. ¨Οταν περάσαμε το πλάτος του Αη Γιώργη μας επιφύλαξε μια ιδιαίτερη αλλαγή αλλά η απόσταση αυτήν τη φορά δεν ήταν μεγάλη. Αναγκαστήκαμε να ελαττώσουμε την ταχύτητα μας που σε καμία περίπτωση δεν έπεσε κάτω από τους 25 κόμβους. Αυτός ήταν ο λόγος που καθυστέρησε η Αποστολή για περίπου 30’ λεπτά από το πρόγραμμα άφιξης.

Φτάνοντας στην Κίμωλο δέσαμε στον νέο τσιμεντένιο ντόκο όπου μας περίμενε ο Δήμαρχος και αρκετοί κάτοικοι αλλά και το φορτηγό με τα εφόδια και υλικά της Αποστολής που επρόκειτο να παραδώσουμε στο νησί.

Αφού τακτοποιηθήκαμε στα δωμάτια, αρχίσαμε να προετοιμάζουμε τα Ιατρεία για τους Γιατρούς μας από την Πάτρα και την Αθήνα στο κτήριο του Ιδρύματος που ο Δήμος παραχώρησε για τις ημέρες της παραμονής μας ώστε να στηθούν τα Ιατρεία.

Από το απόγευμα της ίδιας μέρας ξεκίνησαν τα Ιατρεία. Η προσέλευση ήταν ικανοποιητική και συνολικά είχαμε 205 επισκέψεις από κατοίκους κάθε ηλικίας. Τα Ιατρεία ήταν σε λειτουργία από το πρωί στις 09:00 μέχρι τις 14:00 και από 18:00 μέχρι τις τουλάχιστον τις 20:30. Τα μέλη του «ΝΑΥΤΙΛΟΥ» κρατούσαν την σειρά εκδίδοντας τον απαραίτητο αριθμό προτεραιότητας κατά την προσέλευση των κατοίκων για εξέταση και ενημέρωναν για τον πιθανό χρόνο αναμονής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έγιναν και πέντε επισκέψεις από τους Γιατρούς σε σπίτια με κατάκοιτους ασθενείς που δεν μπορούσαν να μεταφερθούν στα Ιατρεία.

Η προσέλευση στα Ιατρεία ήταν ως ακολούθως:

Καρδιολόγος – Παθολόγος: 49 άτομα

Ορθοπεδικός: 54 άτομα

Οφθαλμίατρος: 52 άτομα

ΩΡΛ – Παιδίατρος: 50 άτομα

Το πρόγραμμα έλεγε ότι θα ξεφορτώσουμε τα πράγματα από το φορτηγό μας που είχαμε για παραδώσουμε το πρωί του Σαββάτου 29 Νοεμβρίου. Έτσι και έγινε αρχίζοντας την δουλειά από τις 09:00 όπου με την βοήθεια των ανθρώπων του νησιού, ξεκινήσαμε με την μεταφόρτωση σε μικρότερο φορτηγάκι που διέθεσε ο Δήμος Κίμωλου διότι το φορτηγό μας δεν μπορούσε να περάσει από τα στενά αλλά πολύ γραφικά δρομάκια της χώρας ώστε να μεταφερθούν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου όπου θα γινόταν το βράδυ της ίδιας μέρας η τελετή της παράδοσης / παραλαβής στον Δήμο, το Δημοτικό, το Γυμνάσιο, το Λύκειο και το τοπικό Κέντρο Υγείας και το Λιμεναρχείο. Ακολούθησαν οι εθιμοτυπικές ομιλίες και η ανταλλαγή αναμνηστικών μεταξύ του Δημάρχου Κίμωλου και του Προέδρου του «Ναυτίλου».

Τα πράγματα που μαζέψαμε και οι Χορηγοί, αναφέρονται παρακάτω, με την στην σειρά που έφτασαν τα πράγματα στην κατοχή μας:

 • JOTUN Hellas Ltd: Χορηγός καυσίμων, κάλυψη όλων των εξόδων μετακίνησης των σκαφών
 • Πλαίσιο: Προσφορά Ηλεκτρονικού εξοπλισμού και γραφική ύλη
 • ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΟΛΥΜΠΙΟΝ – ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Α.Ε. : Δωρεάν Ιατρεία (www.olympion-sa.gr)
 • SOS ΓΙΑΤΡΟΙ: Δωρεάν Ιατρεία (www.sosiatroi.gr)
 • Panasonic-intertech: Προσφορά Ηλεκτρονικού εξοπλισμού
 • DELL: Προσφορά Ηλεκτρονικού εξοπλισμού
 • ΑΓΕΧ ΑΒΕΕ: Εξοπλισμός αιθουσών (έδρα πίνακας, τραπέζια νηπιαγωγείο, συρταριέρες,ερμάζια, καθίσματα)
 • ΚΛΕΙΔΑΣ: Παιδαγωγικά παιχνίδια και εκπαιδευτικό υλικό
 • ΚΟΥΠΠΑΣ (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΕΠΙΠΛΩΝ & ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ): Mεταλλικά έπιπλα
 • POOFOMANIA: Παιδικά Πούφ
 • IANOS ΑΛΥΣΙΔΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: Εκπαιδευτικό υλικό
 • ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ: Εκπαιδευτικό υλικό
 • ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ: Εκπαιδευτικό υλικό
 • PYRAMIS: Φούρνος Μικροκυμάτων
 • Σύγχρονος Ασκληπιός: Φάρμακα και αναλώσιμα υλικά Ιατρείου (www.sychronosasklipios.gr)
 • Βαγγέλης Μάζης: Μεταφορά του εξοπλισμού με Φορτηγό στην Κίμωλο
 • ZANTE FERRIES: Μεταφορά του Φορτηγού στην Κίμωλο
 • Alpha TV: Χορηγός Επικοινωνίας

Το Σάββατο στις 15:00 είχαμε ορίσει να συναντηθούμε στον προαύλιο χώρο του ιδρύματος για βγάλουμε τις απαραίτητες αναμνηστικές φωτογραφίες με τα Μέλη της Λέσχης τους Γιατρούς, και την αντιπρόσωπο του μεγάλου χορηγού μας JOTUN Hellas Ltd. Κατά την διάρκεια της φωτογράφισης και με την παρουσία όλων των μελών της αποστολής δεν χάθηκε η ευκαιρία από τους περισσότερο δραστήριους / συνήθεις υπόπτους να γίνουν τα απαραίτητα πειράγματα.

Το υπόλοιπο της ημέρας από τις 16:30 ήταν ελεύθερο για τα περισσότερα Μέλη και τους Φίλους της Φ.Λ.Φ.Φ.Σ. «Ναυτίλος». Βρήκαν λοιπόν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο νησί με τα αυτοκίνητα που είχαν ενοικιάσει για τις μετακινήσεις τους και να δουν τις ομορφιές του νησιού έχοντας κατά νου το ραντεβού σε ταβέρνα στην χώρα στις 21:00 για το βραδινό φαγητό όπου μας είχε καλέσει ο Δήμαρχος.

Την Κυριακή το πρωί είχαμε κανονίσει για να αναχωρήσουμε περίπου στις 10:30, μετά τον καφέ, όπως και έγινε με μικρή καθυστέρηση. Οι μέρες πέρασαν για ακόμα μια φορά πολύ γρήγορα. Δυστυχώς έπρεπε πάλι να πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής. Το όμορφο κυκλαδονήσι μας άρχισε σύντομα να γίνεται όλο και μικρότερο βλέποντας το από την πρύμνη, γίνεται όμως όλο και μεγαλύτερο στις καρδιές όλων όσων είχαν την ευτυχία να ζήσουν αυτήν την Αποστολή. Από την άλλη φεύγουμε λυπημένοι διότι συναντήσαμε για ακόμα μια φορά ανθρώπους πρόσχαρους, φιλόξενους, ευγενικούς αλλά και παραπονεμένους… είναι φανερό πως περίμεναν περισσότερα από εκείνους που θα έπρεπε να είναι πάνω από τα προβλήματα τους και να βοηθάνε για να λυθούν…

Τα 65 περίπου μίλια της επιστροφής ήταν το τελευταίο ωραίο κομμάτι αυτής της Αποστολής παρά την ιδιαίτερα δύσκολη θάλασσα που συναντήσαμε στο μεγαλύτερο κομμάτι της διαδρομής που ταξιδεύαμε με 15 έως 20 κόμβους λόγω του δυνατού βοριά.

Πέρασαν αρκετές μέρες από την επιστροφή μας στην μεγαλούπολη και ήρεμοι πλέον κάνουμε τον απολογισμό μας, με τα συναισθήματά μας να πλημμυρίζουν τις σκέψεις μας και τις αναμνήσεις όπως κάθε φορά που επιστρέφουμε από μια τέτοια αποστολή.

Κάνοντας τον απολογισμό μας, για μια ακόμα χρονιά, αισθανόμαστε υπερήφανοι για αυτά που πετύχαμε για τα νησιά μας αλλά και τυχεροί για αυτά που ζήσαμε και φέτος αλλά ίσως πιο σημαντικό για τους Φίλους που κερδίσαμε και ασφαλώς για το ότι καταφέραμε να γίνουμε μέρος σε μια σειρά από δραστηριότητες προσφοράς που για κάποιους είναι όνειρο ζωής.

Πρέπει να αναφερθεί ότι η δράση της Φυσιολατρικής Λέσχης Φίλων Φουσκωτού Σκάφους «ΝΑΥΤΙΛΟΣ», δεν θα μπορούσε να ευοδωθεί χωρίς την έμπρακτη στήριξη των Χορηγών μας που αναφέρονται παραπάνω αλλά και του μεγάλου χορηγού μας JOTUN Hellas Ltd που για ακόμα μία φορά ήταν δίπλα μας προσφέροντας την δαπάνη των καυσίμων. Οι χορηγοί μας για ακόμα μία φορά έδειξαν άμεσα και με ευχαρίστηση στο κάλεσμα μας, την ευαισθησία τους αλλά και το κοινωνικό τους πρόσωπο, κάνοντας δυνατή την υλοποίηση μιας ακόμα αποστολής προς ένα ακόμα όμορφο νησί (με ανάγκες) της πατρίδας μας όπως είχαμε προγραμματίσει να επισκεφθούμε κατά την διάρκεια της 20ης αποστολής ¨Σταγόνα Αγάπης» στο Αιγαίο, ΚΙΜΩΛΟΣ 2016.

Για το βίντεο στο “HAPPY DAY” του AlphaTV εδώ.
Για το βίντεο στο www.ribandsea.com εδώ.