5η Πανελλήνια συνάντηση Φουσκωτών σκαφών Χίος 2 έως τις 4 Ιουλίου 2010

H Φυσιολατρική Λέσχη Φουσκωτών Σκαφών «ΝΑΥΤΙΛΟΣ» συμμετείχε στην 5η Πανελλήνια συνάντηση Φουσκωτών σκαφών στην Χίο, με 10 σκάφη και 40 Μέλη και φίλους της Λέσχης.

Η 5η Πανελλήνια Συνάντηση Ομίλων Φουσκωτών Σκαφών, στην Χίο ήταν σαφώς και κατά γενική ομολογία, η δεύτερη σε μέγεθος όσον αφορά την συμμετοχή σκαφών, θα ήταν η πρώτη αν τα σκάφη των μελών του Ο.Φ.Σ. Χίου είχαν πέσει όλα στη θάλασσα, ήταν όμως η καλύτερα οργανωμένη Συνάντηση εξετάζοντας τον αριθμό και την ποιότητα των παράπλευρων εκδηλώσεων που είχαν να παρουσιάσουν. Άλλωστε η πιο δημοφιλής φράση στα στόματα των συμμετεχόντων κατά την διάρκεια του τριημέρου στη Χίο ήταν : «Οι Χιώτες έβαλαν φέτος ψηλά τον πήχυ. Ποιος θα τολμήσει να αναλάβει τώρα την επόμενη Πανελλήνια Συγκέντρωση»;

Λόγω της απόστασης και του καιρού, αρκετά σκάφη έφθασαν στη Χίο αρκετές ημέρες πριν από την έναρξη της Πανελλήνιας Συγκέντρωσης, και επισκεύτηκαν τις παραλίες του όμορφου νησιού, έχοντας την ευκαιρία να χαρούν τον ήλιο και την θάλασσα κάνοντας λίγες ημέρες ξένοιαστων διακοπών. Κάποιοι μάλιστα από αυτούς βοήθησαν με όποιο τρόπο μπορούσαν τους φίλους του «Ομίλου Φουσκωτών σκαφών Χίου» στα τελικά στάδια της διοργάνωσης.

Στην Πανελλήνια Συγκέντρωση Φουσκωτών Σκαφών στην Χίο έλαβαν μέρος:

Ο Παγκρήτιος, τα Χανίων, ο Ο.Φ.Σ.Ε., ο Ιάσωνας, η Αλεξανδρούπολη, η Χαλκίδα, ο Ναυτίλος (με ενσωματωμένα σκάφη από την Σύρο και την Πάρο), ο Λεριακός , ο Ν.Ο. Καρλοβάσου, ο Ν.Ο. Σάμου, η Λέσβος, η Χίος, ο Βόλος και ο Μακεδονικός.

Στις 2 Ιουλίου την ημέρα της έναρξης, στον όμορφο αυτό παραθαλάσσιο οικισμό της Λαγκάδας, ο τοπικός Δήμος φιλοξένησε τα πληρώματα των σκαφών που είχαν αρχίσει να καταφθάνουν για την Πανελλήνια, ενώ ο γνωστός Χιώτης καλλιτέχνης Παντελής Θαλασσινός και η ορχήστρα του ξεσήκωσαν το ίδιο βράδυ τον κόσμο σε μια όμορφη μουσική βραδυά. η βραδυά έκλεισε με την μελωδική φωνή της η Μαρία Καλαγκιά.

Το πρωί του Σαββάτου έγινε η επίσκεψη στο ακριτικό φυλάκιο της Παναγιάς, στις Οινούσσες. Η πρωτοβουλία του Ο.Φ.Σ. Χίου να προσφέρει ένα καταψύκτη στους στρατιώτες του φυλακίου ήταν η αφορμή για να πάμε ως εκεί. Τα φουσκωτά σκάφη κατέπλευσαν στη συνέχεια στο λιμάνι των Οινουσσών, όπου ο τοπικός Δήμος προσέφερε στα πληρώματα μεζέδες και ποτά, ενώ δεν έλειψαν η καθιερωμένη μουσική και οι χοροί. Ακολούθησε η επίσκεψη στο ναυτικό μουσείο Οινουσσών, με τα πληρώματα να έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά σπάνια ναυτικά εκθέματα και να ακούσουν από τον Γυμνασιάρχη του τοπικού Γυμνασίου, κ. Κουνή, για την ιστορία της σύγχρονης Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας.

Το απόγευμα του Σαββάτου έγινε η εκπληκτική, ομαδική είσοδος στο λιμάνι της Χίου, όλων των σκαφών που συμμετείχαν στην 5η Πανελλήνια Συγκέντρωση.

Το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε το αποχαιρετιστήριο γλέντι, στη μεγάλη κεντρική πλατεία της Χίου, παραδοσιακούς τοπικούς χορούς, μεζέδες, βαρελίσια μπύρα και αναψυκτικά. Όλα ήταν οργανωμένα στην εντέλεια.

Κάπως έτσι έπεσε η αυλαία της “5ης Πανελλήνιας Συγκέντρωσης Φουσκωτών Σκαφών” στη Χίο, με απολογισμό της συγκέντρωσης σε συνάντηση των εκπροσώπων των συλλόγων που έλαβε χώρα στο “Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χίου”, και το ενδιαφέρον όλων να είναι στραμμένο τώρα στον διοργανωτή της “6ης Πανελλήνιας συγκέντρωσης”. Ενδιαφέρον έδειξαν ήδη οι σύλλογοι της Κω και της Σάμου.