Δέκα (10) Χρόνια Ναυτίλος !

Δέκα χρόνια έχουν περάσει από το 2003, τη χρονιά που δραστηριοποίθηκε ο ΝΑΥΤΙΛΟΣ, η Φυσιολατρική Λέσχη Φουσκωτών Σκαφών που έχει έδρα την Αθήνα. Πολλά χρόνια ταξίδευε σε φουρτουνιασμένες θάλασσες και μαθαίνοντας να ταξιδεύει βρήκε πλέον τη ρότα για τη γαληνεμένη θάλασσα. Εκεί που γεύεσαι πλέον όλες τις χαρές που σου προσφέρει. Σήμερα είναι πλέον μια θαλασσινή παρέα με γύρω στα 30 μέλη, νέοι στην πλειοψηφία τους ηλικιακά και με παιδιά στο σχολείο, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί και πολλές οικογενειακές παρέες. Μια παρέα που το φουσκωτό σκάφος είναι τρόπος ζωής, ψυχαγωγίας, απόκτησης νέων φίλων αλλά και κοινωνικής προσφοράς. Μια παρέα που συχνά ακόμα και σ αυτή την περίοδο βγαίνει στη θάλασσα, έστω και με ρεφενέ σκάφος και καύσιμα.

Μια παρέα που τα χρόνια που πέρασαν, ταξίδεψε με αποστολές αγάπης, το 2003 στην Κάσο, το 2004 στο Καστελόριζο, το 2005 στα Διαπόντια νησιά (Ερείκουσα – Οθωνούς – Μαθράκι) και στην Κωνσταντινούπολη, προσφέροντας πέρα από τα υλικά αγαθά την αγάπη τους και την ελπίδα στους κατοίκους των απομακρυσμένων αυτών νησιών. Το 2006 οργάνωσαν μια μεγάλη αποστολή στα Σφακιά της Κρήτης, μεταφέροντας πέρα από ιατρικό εξοπλισμό και 30 ιατρούς όλων των ειδικοτήτων, στήνοντας για μια εβδομάδα «φορητά νοσοκομεία» στα χωριά της περιοχής και εξετάζοντας επάνω από 1200 κατοίκους. Παράλληλα το 2006 ήταν οι πρώτοι που οργάνωσαν την 1η Πανελλήνια Συνάντηση Φουσκωτών στην Μήλο, όπου και έπεσε ο σπόρος της σύστασης Ομοσπονδίας Φουσκωτών Σκαφών και η εμπειρία τους χρησιμοποιήθηκε στις Πανελλήνιες και το 2007 στην Πάρο καθώς και το 2008 στη Σύρο.

Έχοντας καταγράψει τις ανάγκες της δύσβατης από της στεριά περιοχής της νότιας Κρήτης, πρωτοστάτησε στην εκστρατεία για συγκέντρωση χρημάτων από χορηγούς. Έτσι το 2009 συνόδευσε το πρώτο «φουσκωτό νοσοκομειακό σκάφος» που κυκλοφόρησε στη χώρα μας για να το παραδώσει στον Δήμο Σφακίων, προκειμένου να βοηθήσουν ανθρώπους που κινδυνεύουν σε χωριά ή παραλίες στην απροσπέλαστη οδικά μεγάλη ακτογραμμή της περιοχής των Σφακίων. Το 2013 η αποστολή τους ήταν στην Σύμη.

Τα τελευταία χρόνια σε συνεργασία με την τράπεζα HSBC, προσφέρει ατέλειωτη αγάπη και χαρά σε παιδιά από τα Παιδικό Χωριό SOS. Σε όλα τα φουσκωτά του ομίλου επιβιβάζονται τα παιδιά με τους συνοδούς και γίνονται εκδρομές σε κοντινά νησιά.

Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί ένα πολύ καλό κλίμα συνεργασίας με όλους τους ομίλους Πανελλαδικά και ιδιαίτερα με τους ομίλους της Αθήνας και δύο μέλη του έχουν εκλεγεί πρόσφατα στο ΔΣ της ΕΟΜΟΦΣ.

Μεγάλη η γκάμα των θεμάτων που αναπτύσσονται στα σεμινάρια που οργανώνονται από τον όμιλο και πέραν των ναυτικών γίνονται και σεμινάρια ευρύτερου ενδιαφέροντος, όπως φωτογραφική τέχνη κ.ο.κ.

Μπορεί σήμερα κάποιος να τους χαρακτηρίσει σαν μια αγαπημένη παρέα νέων οικογενειαρχών, ανοιχτή σε όλους όσους έχουν κοινά ενδιαφέροντα.

Προσκαλούν καθέναν που θέλει να τους γνωρίσει στο εντευκτήριό τους στην οδόΧρυσοστόμου Σμύρνης 67 στο Μοσχάτο. Εκεί συγκεντρώνονται κάθε Τετάρτη βράδυ και σαν νέοι έχουν πολλά κοινά να συζητήσουν. Θα μιλήσουν για εκδρομές, για ψαρέματα, θα πειραχτούν και θα καταλήξουν στο διπλανό ταβερνάκι για ένα μεζέ.

Πηγή: Σπύρος Πριόβολος, Περιοδικό Σκάφος, Nafsiporos@yahoo.gr.