Ιστορία του Ομίλου

Posted in Ο Όμιλος

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Η Φυσιολατρική Λέσχη Φίλων Φουσκωτού Σκάφους "Ναυτίλος" είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε τον Μάϊο του 1991 από λάτρεις της θάλασσας και του φουσκωτού σκάφους.

Ο "Ναυτίλος" άρχισε, ουσιαστικώς, να δραστηριοποιείται από τον Ιούνιο του 2003, με προσέλευση καινούργιων μελών, μετά την αποστολή στην Κάσο, με σημαντικές δραστηριότητες και πάντοτε με ένα ικανό πρόγραμμα βγαλμένο από τις απαιτήσεις των μελών του.

Την ιστορία του «Ναυτίλου» έχουν σημαδέψει αξιόλογοι άνθρωποι, που κατά καιρούς βρέθηκαν επικεφαλείς των Διοικητικών του Συμβουλίων, διοργανώνοντας  πολλές εκδηλώσεις, κυρίως στοχευμένες κοινωνικές αποστολές προσφοράς και αγάπης σε ακριτικά νησιά, αλλά και εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα για τα μέλη του. Επίσης ταξιδιωτικά σε κοντινά αλλά και στα μακρινά νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου αλλά και άλλους προορισμούς όπως Καστελόριζο, Διαπόντια νησιά, Κάσσο, Σφακιά, Γαύδο, Σύμη, Μάλτα, Κωνσταντινούπολη κ.α.

Η Λέσχη σήμερα έχει αρκετά ενεργά μέλη, που εκτός από τις συχνές εκδρομές που οργανώνουν μεταξύ τους, κυρίως θαλασσινές αλλά κατά περίπτωση και ορεινές, συμμετέχουν σε αποστολές αγάπης που διοργανώνει η Λέσχη σε ακριτικά νησιά. Τέτοιες αποστολές έγιναν στην Κάσσο την Γαύδο, τα Διαπόντια Νησιά τα προηγούμενα έτη αλλά και στους Αρκιούς, Μαράθι, Αγαθονήσι και στην Στέγη Ανηλίκων Σύρο το 2014, στα Ψάρρα και Κάσο το 2015, στον Άη Στράτη και Κίμωλο το 2016 και στο Αγαθονήσι το 2017, όπου παραδόθηκαν είδη πρώτης ανάγκης στα σχολεία – Ιατρικά και Χειρουργικά εργαλεία στα τοπικά Κέντρα Υγείας,  Ιατρικό προσωπικό κατά την διάρκεια της παραμονής μας για να εξετάσει τους κατοίκους.

Διαφορετική αποστολή ήταν αυτή που έγινε στα Σφακιά όπου παραδόθηκε στον Δήμο το Νοσοκομειακό Φουσκωτό «ΔΟΞΑ», για να καλύψει τις ανάγκες των περιοχών του Δήμου, εκεί που η προσέγγιση με αυτοκίνητο είναι αδύνατη αλλά και την κάλυψη της Γαύδου κυρίως όταν οι καιροί δεν επιτρέπουν τον απόπλου στο πλοίο της γραμμής.

Αποστολή εν πλώ και επίσκεψη στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, όπου μας δέχθηκε ο Πατριάρχης. Επισκέψεις σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, όπως το Χαμόγελο του Παιδιού και την Φιλική Φωλιά Ελευσίνας και εκδηλώσεις / ταξίδια όπως αυτές που πραγματοποιήθηκαν από το 2012 μέχρι το 2017 με τα παιδιά από τα Χωριά SOS, όπου περίπου σαράντα παιδιά κάθε χρονιά ταξιδεύουν με τα Φουσκωτά του Ομίλου σε προορισμούς του Σαρωνικού κ.ά.

Η Φυσιολατρική Λέσχη Φίλων Φουσκωτού Σκάφους “Ναυτίλος” ήταν συνδιοργανωτής με τον Παγκρήτιο Όμιλο Φουσκωτών Σκαφών στην πρώτη προσπάθεια να οργανωθεί μια Πανελλήνια Συγκέντρωση Φουσκωτών Σκαφών στην Πάρο, τον Ιούλιο του 2004. Έχοντας την δυναμική και την θέληση, οργάνωσε με μεγάλη επιτυχία, την πρώτη Πανελλήνια Συνάντηση Ομίλων Φουσκωτών Σκαφών στην Μήλο το 2006.

Όντας πρωτοπόρος, συμμετέχει δυναμικά σε όλες τις Πανελλήνιες Συναντήσεις Ομίλων Φουσκωτών Σκαφών μέχρι σήμερα, αλλά και στις κοινές εκδηλώσεις των Ομίλων. Συχνά οργανώνει εκδρομές και συναντήσεις με άλλους Ομίλους ώστε αυτή η παρέα της θάλασσας να μεγαλώνει και οι δεσμοί φιλίας των μελών μας αλλά και οι δεσμοί με τα μέλη άλλων Ομίλων να γίνονται πιο στενοί και δυνατοί.

Η Λέσχη έχει οργανώσει τακτά και ειδικά σεμινάρια, προβολές και διαλέξεις για την επιμόρφωση των μελών της για τους κανόνες ναυσιπλοϊας, ηλεκτρολογικά, μηχανικά και μηχανολογικά θέματα διαχείριση φαρμακείου σκάφους και τις δυνατότητες του φουσκωτού σκάφους.

Αποτελώντας ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ομίλων Φουσκωτών Σκαφών συμμετέχει στις εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας. Ο Ναυτίλος είναι ένας από τους Ομίλους που πρωτοστάτησαν και είναι υποστηριχτής, στην προσπάθεια της Ομοσπονδίας στην κίνηση για την ενεργοποίηση της πολιτική προστασίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, για την οργάνωση ομάδων διάσωσης, που θα μπορούν να συνδράμουν στο έργο των λιμενικών αρχών και σε οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία δύναται να συνδράμει.